Memura ihale özgürlüğü

DANIŞTAY 13. Dairesi, Ankara’da bir inşaat şirketinin açtığı dava üzerine önemli ve özgürlükçü bir karara imza attı.

“Çalışma özgürlüğünün engelleneceği” gerekçesiyle, memurların ayrıldıkları eski kurumlarının ihalelerine giriş yasağını kaldırdı.

Danıştay, görevlerinden herhangi bir şekilde ayrılmış memurların ayrıldıkları kurumun ihalelerine şirket ortağı olarak girebileceklerine karar verdi. Böylece, kamu görevlilerine eski kurumlarının ihalelerine şirket ortağı olarak katılabilmelerinin önü açıldı. Bakın dava şöyle açıldı:

Dava nasıl açıldı?

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ihalesine katılan Arıkan İnşaatın ortağı olan iki kişinin ihaleyi yapan idaredeki görevlerinden emekli olarak ayrılmış olmaları nedeniyle şirket ortağı olarak ihaleye katılmaları, 2531 sayılı “Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanunu”na aykırı bulundu. Şirketi, Kamu İhale Kurulu da haksız buldu.

Şirket, Kamu İhale Kurumu’nun bu kararına karşı Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava reddedildi ve karar Danıştay’da temyiz edildi. Danıştay 13. Dairesi, davacı şirketin avukatı Mahmut Kaçmaz’ın temyiz gerekçelerini yerinde bularak idare mahkemesi kararını oybirliği ile bozdu.

Çalışma özgürlüğüne aykırı

Danıştay kararında; şirket ortağı bu kişilerin hakim ortak olmadıkları, şirkette yönetim ve temsil yetkilerinin bulunmadığı, söz konusu kişilerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanun’nun 11. maddesindeki yasak kapsamında bulunmadıkları ve Kamu İhale Genel Tebliğindeki kurala dayanılarak işlem tesis edilemeyeceği belirtildi.

Aksi bir görüşün çalışma özgürlüğüne aykırı olacağı gerekçeleriyle davacı şirketin ihale dışı bırakılması ve 1.5 milyon TL geçici teminatın gelir kaydedilmesi kararını hukuka aykırı buldu.

Son bir not. Danıştay bir başka kararında da davacı şirketin Başbakanlık tarafından bu sebeple ihalelerden yasaklanamayacağına hükmetti.