Danıştay: Prim borcu yüzünden ihale yasağı koymak hukuka aykırı

Danıştay’dan, sosyal güvenlik prim borcu nedeniyle kazandıkları ihaleleri alamadıkları gibi "bir yıl süreyle tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerinden yasaklı" hale düşen binlerce şirkete müjde kararı çıktı.

Danıştay 13. Dairesi, Ankara Deniz İkmal Komutanlığı’nın 367 bin 400 YTL’lik kumaş ihalesini kazandığı halde prim borcu olduğu olduğu için bu ihaleyi kaybeden ve bir yıl süreyle tüm ihalelerden de yasaklanan şirketi Kamu İhale Kurumu karşısında açtığı davada haklı buldu. Danıştay, şirkete bir yıl ihale yasağını "hukuka aykırı" diye iptal eden Ankara 9. İdare Mahkemesi’nin kararını oybirliği ile onadı.

DAVA YOLU AÇILDI: Danıştay’ın bu kararı üzerine bu şekilde ihale kaybeden ve 1 yıl ihalelerden yasaklı hale gelen şirketlere hem aynı şekilde idare mahkemelerinde iptal davası açma, hem de kayıpları için tazminat isteme yolu açıldığı belirtiliyor. Davacı şirket Ankara Deniz İkmal Komutanlığı’nca 3 Nisan 2006 tarihinde yapılan "220 bin metre patiska kumaş" ihalesine katıldı. 6 Nisan’da kesinleşen ihale 367 bin 400 YTL ile şirket aldı. Ancak, Kamu İhale Kanunu’nun 10. maddesine göre şirketin ihale tarihinde, "Kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu" olduğu gerekçesiyle, şirketle sözleşme imzalanmadı.

KAMU İHALE KURUMUNA DAVA: Davacı şirket avukatları Mahmut Kaçmaz aracılığı ile bir yıl ihalelerden yasaklama işleminin iptali için Kamu İhale Kurumu’nu aleyhine Ankara 9. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. İdare mahkemesi de bu işlemi "hukuka aykırı" gördü ve iptaline karar verdi.

DANIŞTAY TEMYİZDE ONADI: Kamu İhale Kurumu’nun temyiz talebi üzerine dava Danıştay 13. Dairesi’nce incelendi. Daire, idare mahkemesinin iptal kararını yerinde bularak onadı.